Förbered möbler inför din flytt

Montera ned dina möbler innan du flyttar!

Innan du bestämmer dig för att flytta, se till att fasta föremål som soffor och stolar, kan bäras ut genom dörren, hissen eller trapphuset i ditt nya hem. Om inte så ska dem doneras till röda korset eller liknande. Ifall du vill underlätta processen ännu mer, montera ned alla andra möbler. Du vill garantera att flytten blir så lite stressig som möjligt.

Kan ni på Flyttkalle montera ned möbler?

Ja, det kan vi självklart men det kommer nog att kosta. Hur mycket det kostar beror på komplexiteten av föremålet. Generellt så tar lokala flyttfirmor betalat i timmen och ser sedan hur mycket dem kan hinna med. Självklart finns det många fördelar med att få professionell hjälp när man ska montera ned sina möbler. 

Du kanske inte vill skada möblerna på något sätt om du gör det själv och om du inte har dem rätta verktygen för det, blir det även ganska svårt. Det kan också förekomma svårigheter när du ska sätta ihop delarna senare om du inte minns hur dem ska sitta. Professionell hjälp underlättar alltid.  

Vad som behöver att bli isär taget: 

Många föremål i ditt hem har säkert rörliga och brytbara sidor som du kan ta isär med en skruvdragare. Då allas möbler är olika så har dem flesta ändå dessa föremål som kan lätt monteras ned: 

Sängar- säng ramar brukar vara väldigt stora och generellt ha väldigt komplexa delar. Beroende på vilken säng ram du har, att ta isär alla delar kan ta ett par timmar. Om du har en säng med lådor som är fästa till säng ramen så behöver du inte ta isär hela ramen men du ska ta ut lådorna. För andra ramar är det lättare att montera ned hela ramen till olika sektioner för att det ska vara lättare att flytta. 

Skrivbord- bord är oftast rätt så enkla att ta igenom en dörröppning men du vill inte att lådorna ska åka ut när du bär ut det. Det smidigaste som du kan göra är att tejpa alla lådor istället för att ta ut dem och bära var för sig. 

Garderob- för garderob med speglar, säg till att du monterar ned speglarna först och packar dem  i bubbelplast så att dem inte går sönder. Större garderober kommer att kräva en fullständig nedmontering eftersom dem oftast inte får plats genom dörröppningen. 

Bord - det är ganska enkelt att ta isär köksbord för det enda du behöver göra är att skruva ut benen. Du kan även tejpa ihop delarna så att dem är på en och samma plats. 

Föremål du har byggt upp själv- alla föremål från IKEA som man bygger upp själv kommer inte att förflyttas på ett säkert sätt. Det bästa är om du monterar ned dem också med hjälp av instruktioner som finns på nätet ifall du inte har kvar instruktions pappren som gick med när du köpte möblerna. 

För att göra ditt liv enklare

Lägg ner alla skruvar och lösa föremål i en påse, så att du inte tappar bort dem. Tejpa sedan fast påsen till möblerna som dem är ifrån. På detta sätt kommer du att inte sakna något när du ska sätta ihop allt igen. Du vill också montera ned alla dina möbler i förväg- några dagar innan själva flyttdagen. Med detta sagt, om du bara har ett fåtal föremål som måste monteras ned så blir du klar bara på en helg. Försök inte att göra allt själv, ta hjälp av vänner, familj eller en flyttfirma så att det blir enklare för dig. 

Lycka till!